diumenge, 10 de desembre del 2006

Els tres textos fonamentals

Les prêtres des montagnes. La vie, la mort, la foi, dans les Pyrénées centrales sous l'Ancien Régime. de Serge Brunet. PyréGraph, 2001. Un llibre excepcional que ens descobreix com n'era de diferent la religió a Commenge al segle XVI i el procés de canvi radical que va sofrir durant el XVII per l'impuls de les idees sorgides del Concili de Trento. Alguns capítols són fonamentals per entendre perquè les esglésies de la Vall són com són. (Actualització 4-2008: Serge Brunet ha publicat un altre estudi sobre aquest període: De l'espagnol dedans le ventre!". Les catholiques du Sud-Ouest de la France face a la reforme vers 1540-1589" A l'editorial Honoré Champion. Volum d'erudició monumental sobre les relacions polítiques i l'espionatge en moments de conflicte entre el regne francès i l'espanyol i entre el protestantisme i el catolicisme.

BERGÈS, Pierrete. Des peintures murales de la Renaissance dans le Sud-Ouest de l’ancienne France, du Quercy au Val-d’Aran, du Rouergue à l’Armagnac. Tesis de la Universitat de Toulouse. 1996. L'únic recull exhaustiu de les pintures renaixentistes de la vall amb interpretació iconogràfica i estilística. Les que han estat descobertes recentment no hi apareixen, és clar. Molt difícil de trobar i consultar.

REAU, Louis. Iconografia del arte cristiano. Obra imprescindible per a qualsevol que estudii l'art religiós. Descriu els origens, les representacions, els cultes i les imatges de totes les advocacions i escenes religioses imaginables. Editat originalment a França del 1955 al 1959 (molt difícil de trobar) amb un ampli apartat d'il·lustracions i reeditat per Serbal en castellà, malhauradament només amb el text. Malgrat això una obra (6 volums) absolutament útil.

I dues referències extres:

La Leyenda Dorada y, naturalment, La Biblia. L'edició de l'Escola Bíblica de Jerusalem és una de les més fiables.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bravo pour ce blog.
Je vous remercie pour le commentaire que vous faites de ma thèse. Une petite erreur : prêtres et non prêtes.
En janvier 2007 paraîtra: S. Brunet, "De l'Espagnol dedans le ventre!". Les catholiques du Sud-Ouest de la France face à la Réforme (vers 1540-1589), Paris, Champion, qui concerne encore largement le Val d'Aran et les Pyrénées.
Je suis actuellement Professeur d'histoire moderne (catedratico) à l'université Paul Valéry Montpellier OOO.
Cordialement.
Pr. Serge Brunet

AlbertSierra ha dit...

Serge,

És un honor que ens escriguis. Esperem amb impaciència aquest text perquè estic segur que ens serà extraordinàriament útil per entendre les pintures d'Aran.

De fet, el missatge fonamental de la sessió que vaig fer és que les pintures renaixentistes a Aran tenen dos grans moments, el tardo-medieval amb les pintures d'Artíes com a gran referent i el que surt de la resposta de Trento a la reforma protestant, amb Salardú com a gran exemple.

Espero que el teu llibre ens ajudi a confirmar o desmentir aquesta tesi.

Cordialment,

Albert Sierra

(corregit prêtres!)